Trening kurs na kome mladi iz BiH, Srbije, Portugala, Kosova, Italije, Makedonije, Crne Gore, Poljske, Albanije i Turske uče o socijalnom poduzetništvu i mogućnostima koje ovaj relativno nov koncept nudi.

Socijalno poduzetništvo poznato je još od druge polovine 19. stoljeća, ali ono što mi danas poznajemo pod ovom djelatnošću postalo je predmet veće diskusije od 2006. godine kada je jedan od najvećih socijalnih poduzetnika današnjice Muhamed Younus primio Nobelovu nagradu za mir.

Danas, širom Evrope i Svijeta postoje brojna socijalna preduzeća koja uspješno zapošljavaju desetine osoba iz različitih marginilaziranih skupina društva te rješavaju brojne socijalne, ekonomske, zdravstvene i ekološke probleme.

Ovo su samo neke od tema o kojima učesnici uče na treningu kojeg realizuje Vijeće mladih općine Ključ u partnerstvu sa organizacijom PEL iz Makedonije. Trening se dešava u jednom od najljepših malih gradova na Balkanu, Kruševu i traje od 20-28.08.2017.

“Mislim da je ovo odlična prilika da se uspostavi partnerstvo sa različitim omladinskim organizacijama koje bi radile na ovom polju jer je tema, kao i ciljevi, cjelokupnog projekta jako bitna. Treba nam dosta mladih ljudi koji žele da rade na ovoj temi i svemu onome o čemu smo pričali proteklih par dana.” – rekao je Giuseppe Visona iz Italije, a koji predstavlja organizaciju IPSIA

Sam projekat traje skoro dvije godine i ovo je druga aktivnost koja je okupila 25 mladih. Početkom 2018. godine nas očekuje trening u Bosni i Hercegovini na kome će učesnici učiti više o izradi biznis plana, marketingu i napokon finalizirati ideje za socijalna preduzeća unutar svojih organizacija.

Jedan od predstavnika Beyond Bariers organizacije iz Albanije, Oltjon Rukaj iznio je svoj stav o projektu i ovom treningu. “Mislim da je socijalno poduzetništvo prilika za omladinske organizacije da razviju svoje kapacitete i u isto vrijeme implementiraju rješenja za mnogobrojne probleme mladih.”

Projekat finansira Evropska komisija kroz Erasmus+ program.