Omladinski centar Kosmos

Udruženje omladinski centar “Kosmos” je sa radom počelo 2004. godine. Cilj osnivanja bio je ponuditi mladim ljudima iz Ključa šansu za neformalno obrazovanje, mobilnost mladih, organizirati kreativne radionice te podstaći mlade na volonterizam i aktivizam, a sve to kroz djelovanja u skladu sa Statutom organizacije.

Danas 13 godina poslije Kosmos je izrastao u jednu respektabilnu organizaciju koja je implementirala različite vrste projekata od uzrasta za djecu, srednjoškolce, studente i mlade ljude.

Prema istraživanju Ministarstva civilnih poslova BiH, Kosmos je vodeća organizacija u BiH po implementaciji projekata u okviru programa Mladi u Akciji Evropske komisije, te smo taj trend nastavili kroz prvi odobren projekt u Erasmus plus programu. U sklopu Evropskog volonterskog servisa, ugostili smo 7 volontera iz Mađarske, Francuske, Poljske, Litvanije, Češke Republike i Belgije.

Mladi su učestvujući u programima, projektima i aktivnostima Kosmosa imali priliku proći kroz niz edukacija. Tu istu mogućnost koristila je jedna mlada osoba te prošla obuku u smislu formiranja Vijeća mladih, a koju je vodio Institutom za razvoj mladih KULT. Ova obuka je rezultirala osnivanjem Vijeća mladih općine Ključ gdje je Kosmos jedan od osnivača.

Kosmos je svojim projektima bio prisutan na cijeloj teritoriji općine Ključ, u svim mjesnim zajednicama. Po prvi put općina Ključ je dobila Strategiju prema mladima, upravo zahvaljujući radu Kosmosa.

Svoj rad u budućnosti Kosmos želi unaprijediti kroz međusobnu suradnju s ostalim organizacijama mladih izgradnjom Omladinskog centra za mlade s odgovarajućim pratećim sadržajima.