Omladinski centar Kosmos Vas poziva da zajedno pogledamo dokumentarni film IN RETROSPECT koji će biti prikazan  u četvrtak 26.10.2017. u restoranu KULA sa početkom u 18:00h.

Film traje 50 minuta i rezultat je jednogodišnjeg istraživanja koje se sastojalo iz tri dijela i koje je rađeno paralelno u sedam evropskih država (Bosna i Hercegovina, Srbija, Grčka, Belgija, Njemačka, Makedonija i Slovenija).

U filmu su prikazani intervjui sa građanima pomenutih zemalja, a među kojima su i Ključani, Azra Kujundžić, Đemal Jašarević (Đemo), Indira Hamedović, Fadil Jakupović i Esmina Gonilović. Teme o kojima smo razgovarali i koje su predstavljene i u samom filmu jeste sjećanje na raspad Jugoslavije i događajima iz ‘90ih godina koje su obilježile život ljudi na ovim prostorima. Takođe, učesnici su govorili o stavovima prema medijima i njihovom uticaju u kreiranju javnog mnijenja.

Organizacije koje su učestvovale u projektu čije je nosioc INTER ALIA (Grčka) su Kosmos (BiH), EPTO (Belgija), Jugend & Kulturprojekt e.V. (Njemačka), Vojvođanski građanski centar (Srbija), Anne Frank educational and Counselling Centre (Njemačka), IVIZ Institute (Slovenija), Youth Alliance Kruševo (Makedonija).

Istraživanje je bilo bazirano na sljedećem:

  1. Analiza novinskih arhiva u periodu od 1992-2017 vezanih za događaje kao što su raspad Jugoslavije, genocid u Srebrenici, potpisivanje Dejtonskog mirovnog sporazuma te bombardovanje Beograda.
  2. Intervju sa građanima/kama na temu sjećanja o prethodno navedenim događajima te koliko je to sjećanje formirano na osnovu onoga što su mediji prenosili.
  3. Video intervju sa građanima/kama gdje govorimo o ključnim momentima i osjećanjima kada je riječ o raspadu Jugoslavije i događajima iz ‘90ih. Takođe u video intervjuu učesnici su govorili o stavovima prema medijima I njihovom uticaju u kreiranju javnog mnijenja.