U februaru Vijeće mladih je po prvi apliciralo na program Erasmus+ te smo tri mjeseca poslije dobili i pozitivan odgovor od Evropske komisije da nam je projekat odobren.

Odlučili smo se na korištenje svih mogućnosti koje Erasmu+ program nudi jer smatramo da mobilnost mladih i neformalno obrazovanje upotpunjuju ono što formalnim obrazovanjem i životom na području općine Ključ mladi nisu u mogućnosti ostvariti.

Challenge to Change je projekat čiji je cilj informisati mlade kako i na koji način mogu uticati na donosioce odluka u svojim lokalnim zajednicama te kako lokalne omladinske organizacije mogu raditi monitoring i evaluaciju politika prema mladima i davati preporuke vlastima za unaprijeđenje istih. Aktivnostima želimo jačati kapacitete partnerskih organizacija koje rade na polju omladinske politike. Cjelokupan projekat je koncipiran kroz četiri faze.

Prvi dio projekta za cilj ima organizirati trening za 28 mladih iz BiH, Italije, Srbije, Makedonije, Turske, Hrvatske, Rumunije i Crne Gore u Ključu na kome će učiti o politici prema mladima, donosiocima odluka te o alatima poput kampanja javnog zagovaranja i građanskih inicijativa kojima mogu uticati na donosioce odluka i samim tim biti nosioci promjena koje žele vidjeti.

U drugom dijelu projekta učesnici će implementirati naučeno na treningu u svojim lokalnim zajednicama. Zajedno sa aktivistima/članovima organizacija iz kojih dolaze organizirat ce kampanje javnog zagovaranja ili građanske inicijative, a kako bi mijenjali ono što smatraju bitnim u svojim zajednicama.

Treći dio projekta bit će posvećen izradi publikacije u kojoj ćemo predstaviti rezultate rada, ali i dati smjernice za evaluaciju i monitoring politika prema mladima.

Posljednji dio projekta bit će Evaluacijski seminar koji za cilj ima okupiti partnere na jedno mjesto kako bi međusobno podijelili iskustvo rada na lokalnom nivou, dali preporuke za dalji rad, prezentirali publikaciju široj javnosti te radili na izradi plana djelovanja u narednom periodu unutar iste partnerske mreže.

Pripreme projekte su počele u novembru mjesecu dok će prve aktivnosti biti realizovane od februara.

Projekat je podržan od strane Evropske komisije, Erasmu+ program!